Wat is het verschil tussen mixen en masteren? Het is een vaak voorkomende vraag bij SoundPlug. Met alle informatie dat op het net te vinden is, is het niet altijd evident om daar een simpel en duidelijk antwoord op te vinden. We hopen met deze blogpost daar verandering in te brengen.

Mixing

Als je al eens een lied hebt opgenomen (of hebt laten opnemen in onze studio) dan zal je wel weten dat één lied uit meerdere tracks (zogenaamde sporen) bestaat. Denk daarbij aan de verschillende coupletten, het refrein, de beat en vocale effecten bovenop het gezang/rap.

Tijdens het mixen worden al deze verschillende puzzelstukken samengebracht tot één geheel.

Mastering

Tijdens het masteren wordt het lied afgewerkt naar een constante totaalklank. Wat wil dit zeggen? Door het volgen van enkele processen zorgt de audio engineer ervoor dat het lied overal en altijd aan dezelfde hoge kwaliteit voldoet.

Naast enkele kleine klankcorrecties, worden alle sporen (tracks) in het lied bekeken en gelijkgesteld zodat zachtere delen niet wegvallen.

Effecten

Ten slotte zal de audio engineer ook effecten toevoegen (“FX”). Dit zorgt ervoor dat de track een unieke sound krijgt. Enkele effecten zijn bv. een compressie en equalizer setting (EQ) je vocal track, reverb op je guitar, autotune (de fameuze T-pain effect), echo en distortion op je vocals en nog zoveel meer. Er zijn duizenden effecten om je track clean en naar industrienormen te laten klinken.

Wat nu?

Bij SoundPlug bieden we beide mixing en mastering (ook in een voordelige combopakket) online aan. Doordat er geen studiotijd geboekt wordt, kunnen we de prijzen hiervoor budgetvriendelijk houden. Zie je door de vele sporen en tracks de bomen niet meer door het bos? Dan kan je een afspraak maken voor een studio sessie. Tijdens het opnemen beginnen we alvast aan het mixen en het masteren. Zo kan jouw muziek sneller de wereld in!

Vragen?

Is het nog niet volledig duidelijk of heb je een bijkomende vraag? Aarzel dan zeker niet om even contact met ons op te nemen!